Jump to content

A regionális kapcsolatok erősítése a versenyképesség egyik feltétele

2017. 09. 21. 17:21


A magyar vállalkozások és kutatóhelyek akkor maradhatnak versenyképesek, ha erősítik regionális és globális kapcsolataikat az ipari termelési rendszerek és technológiák fejlesztésében - hangsúlyozta Pálinkás József, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és az Európai Bizottság közös konferenciáján Budapesten.

A visegrádi országok kis-és középvállalkozásainak, ipari vállalatainak és kutatóintézeteinek Ipar 4.0 típusú együttműködését, konzorciumépítését és közös projekttervezését ösztönző kétnapos konferencia és workshop kezdődött szerdán Budapesten. A konzorciumépítő rendezvényre 14 országból regisztráltak, a mintegy 100 szervezet között kiegyensúlyozott az innovatív vállalkozások és a kutatóhelyek aránya, amelyek többek között az okos termelési rendszerek, az intelligens minőségbiztosítási rendszerek, a virtuális valóságra épülő szimulációs technológiák, valamint a kiberbiztonság és a felhőszolgáltatások területén terveznek új projekteket. 

Pálinkás József a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi csoport 2017-18-as magyar elnöksége alatt a tagországok vállalkozásai, kutatóhelyei közös projektjeinek, konzorciumainak ösztönzése az egyik legfontosabb törekvés, és Magyarország ezt az irányt az ipar 4.0 területén is folytatni kívánja.

Hozzátette: a budapesti rendezvény kapcsolatépítési platform, amelynek célja hozzájárulni a régió országaiból származó vállalkozások és kutatóhelyek sikeres szerepléséhez a nemzetközi pályázati programokban. Az NKFI Hivatalt ezen törekvésében az Európai Bizottság Horizont 2020 innovációs pályázati keretprogramjáról 2017 nyarán megjelent jelentése is megerősítette, amely szerint a nyertes pályázatokban részt vevő szervezeteknek mindössze 8,5 százaléka származik EU 13 országból, amelyek a támogatások 4,4 százalékát nyerik el.

A kétnapos rendezvény a finanszírozási és kapcsolatépítési lehetőségek bemutatásán túl a konkrét projekt-ötletek bemutatására és pályázati együttműködések elindítására is teret biztosít a közép-európai régió vállalkozásai és kutatási intézményei számára - írták.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: pixabay.com)