Jump to content

Változik a gyerektámogatás: ezt jelenti munkáltatóként

2013. 12. 19. 14:39

Január 1-jétől alaposan megváltozik a gyermekes szülők támogatása, ami sok szempontból a munkáltatókat is érinti. Hiszen amellett, hogy a vállalkozások ezentúl gyes-en lévő szülőt is foglalkoztathatnak teljes állásban, kedvezményeket kapnak a járulékbefizetésekben.

A jelenlegi szabályozás szerint a gyed folyósításának ideje alatt nem lehet a szülőt foglalkoztatni, a gyes mellett pedig – a gyermek egyéves kora után – legfeljebb heti harminc órában állhatnak munkába. Ez megváltozik januártól, mivel egy idén elfogadott törvénymódosítás szerint ezentúl korlátlanul engedélyezett a munkavállalás a gyermekgondozási ellátások mellett a gyermek egy éves korától.

Nem csak ez módosul a gyermektámogatások kapcsán munkáltatói szempontból: 2014-től a három vagy több gyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményt kapnak. Ennek lényege, hogy a sokgyermekes anyákat foglalkoztató munkáltatók esetében kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervben már meglévő szociális hozzájárulási adókedvezményt.

Így három éven keresztül egyáltalán nem kell az érintett munkavállalók után befizetni a szociális hozzájárulási adót (szocho), további két évig pedig csak a szocho felét kell a vállalkozásoknak átutalniuk a sokgyermekes anyukák után. Vagyis az eddigi 2+1 éves kedvezményes időszak 3+2 évre bővül. Az egy-és kétgyermekes anyukák esetében a jelenleg hatályos kedvezmények maradnak érvényben.

Ez egészen pontosan azt jelenti a három vagy több gyermekes anyukáknál, hogy a foglalkoztatás első két évében a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékának, a harmadik évben pedig a 14,5 százalékának megfelelő kedvezményt vehet igénybe a munkáltató a szociális hozzájárulási adóból. Részmunkaidő esetén időarányosan csökkenteni kell a kedvezményalap 100 ezer forintos felső határát.

Szakértői számítások szerint a munkáltatók jelenleg egyetlen kisgyermekes szülő foglalkoztatásával 858 ezer forintot takarítanak meg azáltal, hogy az első két évben járulékmentességet élveznek, a harmadik évben pedig csak fél szochót kell fizetni. Az érvényesíthető kedvezmény maximális összege nagycsaládos szülő esetén viszont januártól 1 374 000 forintra emelkedik, tehát öt év alatt a munkáltató 516 ezer forinttal több támogatást tud a gyed extra támogatás segítségével ezen kisgyermekes szülők után igénybe venni.

Mindemellett munkáltatói szempontból kedvező változás lesz az is, hogy az anyasági ellátás folyósítását követően a 45. hónap vége helyett a 69. hónap végéig lehet érvényesíteni az öt évre szóló szochó kedvezményt.

Fotó: freedigitalphotos.net