Jump to content

A jó csapat a siker kulcsa

2014. 03. 12. 23:04

Egy jól működő üzleti csapat lehet a kulcsa a hosszú távú fejlődésnek és a sikernek. Mi mindenre kell figyelned, amikor az "álomcsapatodat" összeállítod?

Egy stabil üzleti csapat összeállítása nyilvánvaló rövid és hosszú távú előnyökkel jár a siker szempontjából. De egy hatékonyan működő csapat ennél többet is adhat: ők biztosítják a feltételeket ahhoz, hogy elkezdhess dolgozni az üzleti sikerekért. Így nem kell többé a vállalkozás alkalmazottjának lenned, azt ugyanis jó esetben ezentúl a csapatod végzi.

A napi üzemeltetéssel járó feladatok helyett végre az üzlet sikere szempontjából elengedhetetlenül fontos stratégiai kérdésekre összpontosíthatsz: a piaci részesedés növelésén, és a termékeid, szolgáltatásnak javításán dolgozhatsz. Ezek a tevékenységek biztosítják a hosszú távú fejlődést és sikert.

Ahhoz, hogy elérhesd ezt a szintet, egy jól működő, keményen irányított csapat létrehozására van szükség. A csapatba beletartoznak az alkalmazottak, az alvállalkozók, a szállítók és az ügyvédek – akik mind a sikerért dolgoznak.

Az első lépés – természetesen –, hogy végiggondolod, hogyan működik a vállalkozásod, hol van szükséged erősítésre, mely területen és hogyan szeretnéd fejleszteni azt. Ne csak a nyilvánvaló, közvetlen munkatársakra vonatkozó igényeidet vizsgáld, hanem gondolj például a beszállítókra is. A sikeredhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű termékeket és szolgáltatásokat biztosítson a vállalkozásod. Ehhez pedig az kell, hogy megbízhass a beszállítóidban, és folyamatosan jó minőségű szolgáltatásokat, termékeket biztosítsanak a számodra.

Mindenkinek – a beszállítóktól kezdve a közvetlen munkatársakig – tisztában kell lennie azzal, hogy mi a saját feladata, és mit várnak el tőle a munkája során. Az alapvető szabályokat közölnöd kell mindenkivel, és írásban is rögzítened kell, hogy valóban a vállalkozásod minden szereplője a cég sikeréért dolgozzon. Közöld minden munkafolyamat határidejét is, nehogy megakadjon a folyamat egy alkalmazottnál.

A könyvelődre és a vállalati jogászodra is külön figyelmet fordítsd: ők azok, akik sok időt és pénzt takaríthatnak meg neked, ehhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen egyeztess velük.

Tanulj a versenytársaidtól! Vizsgáld meg, hogy a konkurencia hogyan és mit csinál, keresd meg, hogy mi az, amiben jobbak, és okulj belőle! Ne szégyelld a vállalkozásod vagy a saját hiányosságaidat! Ismerd el azokat, és kovácsolj a felismerésből előnyt! Vond le a szükséges következtetéseket, és tedd kötelezővé az új követelményeket a munkatársaid, beszállítóid körében!


Fotó: FreeDigitalPhotos