Jump to content

Facebook helyett építs saját adatbázist!

2014. 07. 18. 18:27

A hosszú távú, hatékonyabb működés érdekében a magyar vállalatoknak tanácsos egy saját, a Facebook-tól független, aktív közösséget, például egy céges blogot létrehozniuk - mondta Gombos Zsolt Facebook-szakértő, az Online Marketing Akadémia (OMA) alapítója újságírók előtt.

A szakértő azoknak a cégeknek, amelyek támaszkodni akarnak a közösségi médiára, az online marketingben a csatornák változatos használatát javasolja, valamint a tudatos forgalomterelést a teljes mértékben ellenőrzés alatt tartható, saját kommunikációs csatorna felé. Gombos Zsolt jó opciónak látja a saját közösségi oldal létrehozását, például egy céges blog formájában.

A vállalatok az oldalt látogatók adatainak összegyűjtésével saját adatbázist építhetnek, így idővel nem lesz szükségük a Facebook-ra, mint adatforrásra - mutatott rá. A továbbiakban pedig email- és remarketing segítségével az egyszeri látogatók precízen újracélozhatók. A minőségi tartalommal rendelkező írásokkal és az olvasóktól származó hozzászólásokkal aktív közösség építhető, illetve a látogatók a vállalat weboldalára terelhetők - mutatott rá Gombos Zsolt. A szakértő szerint a Facebook gyors növekedése miatt, számos magyar vállalat abba a hibába esett, hogy céges kommunikációját nagy mértékben, esetleg kizárólag a közösségi média ingyenes üzleti szolgáltatásaira alapozta.

Hozzátette: a magyar cégek többsége ugyanakkor rosszul viseli, hogy a Facebook, 2012-es tőzsdére lépését követően, mint ingyenes közösségi média marketing eszköz megszűnt, így a cégek számára a követők 80-95 százaléka csak egy bizonyos összegért cserébe elérhető. Az "ingyenes illúzió" összeomlása ellenére a Facebook népszerűsége egyelőre töretlen, Magyarországon jelenleg 4,8 millió felhasználója van, amelyből az aktív látogatók száma 3,9 millió. A cégek többsége alternatív megoldások helyett egyelőre vagy elfogadta a költségnövekedést, vagy árat emelt, és ezt a fogyasztókkal fizettette meg - jelezte Gombos Zsolt.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Profitline.hu