Jump to content

Nem bíznak a távmunkában a cégvezetők

2014. 07. 18. 11:42

A cégvezetők több mint fele bízik az otthoni munkavégzésben, ám sokan közülük még mindig úgy vélik, ha távmunkában dolgozik az alkalmazottjuk, nem tudják ellenőrizni a munkavégzését.

Bár elméletben a cégvezetők több mint fele –mérlegelve a munkavállalói igényeket és a távmunka által biztosított előnyöket – támogatja annak lehetőségét, hogy munkatársai otthonról lássák el feladataikat, a gyakorlatban ezzel szemben csak minden negyedik vállalatnál létezik ilyen pozíció – derül ki a Profession.hu legújabb felmérésből.

A kutatás során megkérdezett cégvezetők 57 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elméletben támogatja a távmunkát és ismeri az azzal járó előnyöket, ám számos munkakörben megoldhatatlannak tartja ezt a megoldást.

Azon döntéshozók közül, akik már maguk is dolgoztak így, ezzel szemben 10-ből 8 kiáll az otthoni munkavégzés mellett. Azon cégvezetők körében viszont, akik már maguk is dolgoztak otthonról, jóval elfogadottabb a távmunka: 5-ből 4-en kiállnak az otthoni munkavégzés mellett.

A munkáltatók közel háromnegyede szerint a távmunka előnye, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhat az alkalmazott, ugyanakkor a megkérdezettek közel kétharmada szerint ez könnyen vezethet a munka és a magánélet határainak összemosódásához.

Annak ellenére, hogy a távmunka jelentősen csökkenti a közlekedéssel járó kiadásokat, és az irodai rezsi költségeket, a munkáltatók 60 százaléka nem támogatja a távmunkát. Aggasztja őket, hogy kevésbé tudják ellenőrizni az alkalmazottaikat, akik közül sokan szerintük nem is alkalmasak az elszigetelt munkavégzésre. Emellett sok esetben a technikai feltételeket sem tudják megteremteni a hatékony távmunkához. Ugyanakkor azoknál a cégeknél, ahol már bevezették távmunkát, a vezetők túlnyomóan pozitívnak tartják az ezzel járó változásokat.

A kutatás eredményei szerint azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van irodán kívüli munkavégzésre, a munkavállalók hatékonyabban végzik el a feladataikat, motiváltabbak és elkötelezettebbek a cég iránt.
A válaszadók szerint leginkább az informatikai munkakörök, az újságírás, a marketing és a kommunikációs feladatok végezhetők távmunkában, míg a menedzseri, vezetői, a könyveléssel, a pénzüggyel és az ügyfélszolgálattal kapcsolatos feladatok már más kategóriába esnek.

A felmérésben megkérdezett 416 munkáltató közül a kisebb, maximum 30 főt foglalkoztató cégek voltak nyitottabbak a távmunkára. Ugyanakkor a nagyobb, száznál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok 64 százaléka egyáltalán nem tervezi az otthonról való munkavégzés bevezetését.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu