Jump to content

A munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

2014. 09. 09. 18:36

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

A cég közleménye szerint optimisták az építőipar és a gyártás munkaadói, de romlottak a kilátások a vendéglátás területén, mivel a munkaadók már a szezon végével számolnak.

Annak ellenére, hogy a várakozások csaknem minden ágazatban és régióban romlottak, a vállalkozások méretétől függetlenül a mutató pozitív tartományban maradt, a gyártás területén pedig a legjobb mutatót produkálták a munkaadók 2009, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta - olvasható a közleményben. A felvételt és elbocsátás tervezők különbségéből számított munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke plusz 4 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 4 százalékpontos gyengülés, éves összehasonlításban azonban 6 százalékpontos növekedés.

A Manpower csoport most először a vállalkozások mérete szerint is vizsgálta a kilátásokat: a kutatás szerint a nagyobb és közepes vállalkozások mutatói erősebbek (plusz 11 százalék), mint a kis- (+3 százalék) és a mikrovállalkozásoké (+8 százalék).

Bővülés azokban az ágazatokban várható, amelyeket leginkább a közepes- és nagy, multinacionális cégek uralnak és alapvetően exportra termelnek - mondta a közlemény szerint Kiss Judit, a Manpower Hungary ügyvezetője. Hozzáfűzte, a multinacionális cégek várakozásait sokkal inkább a rendelésállomány befolyásolja, mint a magyarországi munkaerő-piaci trendek, ezzel szemben a kis- és mikrovállalkozások jobban függenek a hazai környezettől.

A kilenc vizsgált szektorból hatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a negyedik negyedévben a munkaadók. A legnagyobb bővülés a gyártás területén várható, ahol a munkaerő-piaci mutató plusz 19 százalékon áll. Ezt követi az építőipar plusz 10, és a vendéglátóipar plusz 7 százalékos mutatóval. A köz- és szociális szférából, valamint a nagy-és kiskereskedelem területéről egyaránt plusz 5 százalékos mutatót jelentettek. Ugyanakkor a mezőgazdaság mutatója mínusz 5 százalékon áll.

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben romlottak a kilátások. A legnagyobb, 11 százalékpontos csökkenést a vendéglátóiparban regisztrálták, de 8, illetve 6 százalékpontos csökkenést jelentettek az építőipar, valamint a közüzemi szolgáltatások területéről is.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI