Jump to content

Megalakult a Belga Üzleti Klub

2015. 06. 12. 20:25

Hivatalosan is megalakult csütörtökön a Belga Üzleti Klub (Belgian Business Club - Belgabiz), amelynek célja, hogy információszerzési lehetőségeket biztosítson a magyar–belga gazdasági kapcsolatok fejlesztésében érdekelt, beruházásokra készülő, vagy a piacon már jelen lévő vállalatoknak - jelentette be a Belgabiz elnöke a társulat rendezvényén, Budapesten.

Thomas Van Craen, aki egyben a K&H bank vállalati üzletág igazgatója hozzátette: a klub által szervezett havi találkozók platformként szolgálnak a közös érdekeltségű üzletembereknek, hogy megosszák tapasztalataikat és egymásnak tanácsot adjanak a sikeresebb magyarországi működés érdekében.

A Belgabiz felmérése szerint a tagok optimisták a magyar gazdaság jövőjét illetően, több mint 80 százalékuk azt tervezi, hogy bővíti vagy szinten tartja befektetéseit Magyarországon – ismertette az eredményeket az elnök. A tagok többsége viszont annak is hangot adott, hogy preferálná a magasabb fokú jogbiztonságot és a korrupció elleni erőteljesebb fellépést – mondta. Pieter de Crem, a belga külügyminisztérium külkereskedelmi államtitkára beszédében felidézte a magyar-belga gazdasági kapcsolatok múltját, és rámutatott, hogy Magyarország 2014-ben 1,93 milliárd euró értékben vásárolt belga termékeket, több mint 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Belgium pedig 10,8 százalékkal több, 1,31 milliárd euró értékben importált főként magyar autóipari termékeket tavaly – mondta.

Mindemellett Belgium évek óta Magyarország 10. legfontosabb befektető partnere, 2013-ban Belgiumból csaknem 2 milliárd euró érkezett a legkülönfélébb szektorokba, így például a banki, a biztosítási, az építőipari és energiaipari területre – fűzte hozzá. Elmondta: az üzleti klub eddig 27 belga és belga érdekeltséggel rendelkező magyar vállalat képviseletében 56 tagot számlál, akik többsége több mint 15 éve van jelen a magyar üzleti szférában. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a kezdeményezést, véleménye szerint Belgium és Magyarország sok szempontból, például a kihívásokat tekintve is hasonlít. Elmondta, hogy belga kollégájával az ünnepséget megelőző találkozójukon az összes gazdasági és politikai pontot illetően hasonló véleményen voltak. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés segíti az üzleti szféra gyarapodását.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI