Jump to content

70 ezerre kívánják növelni a duális szakképzésben résztvevők számát

2015. 07. 01. 09:38

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt várja, hogy négy év alatt a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre nő a duális szakképzésben résztvevő diákok száma - jelentette ki a tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Obrodina László hozzátette: a gazdasági kamara vállalta, hogy a jelenlegi 8 ezerről akár 20 ezerre is növeli a gyakorlati képzésben résztvevő vállalkozások számát.

A következő tanévtől már nem a diák dönthet arról, hogy tanműhelyben vagy egy cégnél vesz részt gyakorlati oktatáson, csak abban az esetben marad a tanműhelyben, ha a kamara igazolja, hogy nem lehet megfelelő külső képzési helyszínt biztosítani számára - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

A tanulót vállaló cégek bővülését különböző kedvezményekkel kívánja segíteni a kormányzat. A kis- és középvállalkozások például elszámolhatják az oktató bérköltségét, a nagyvállalatok pedig kedvezményeket kapnak a tanműhely fenntartásához, illetve automatikusan jár nekik az eddig pályázat útján elérhető fejlesztési támogatás.

Mindettől azt remélik, hogy a gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően jobb szaktudással kerülnek ki a tanulók az iskolából, csökken a lemorzsolódás, illetve többen választják a szakiskolai képzést - mondta a helyettes államtitkár.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos