Jump to content

Nem nyerünk a munkavállalók jogi védelmének csökkentésén

2015. 07. 23. 17:28

A munkavállalók jogi védelmének csökkentése nem járul hozzá a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, a szabályozás rosszul megtervezett változtatása már rövidtávon is kedvezőtlen hatással van a foglalkoztatásra - derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) friss tanulmányából, amelynek elkészítéséhez 63 ország foglalkoztatási és gazdasági adatait használták fel 20 évre visszamenőleg.

Az ENSZ szakosított szervezetének a világ foglalkoztatási és szociális helyzetét felmérő jelentésének (World Employment and Social Outlook 2015: The Changing nature of jobs) készítői szerint ez ellentmond annak a globális pénzügyi válság idején számos - főleg európai - ország által alkalmazott intézkedésnek, amely során csökkentették a munkavállalók jogi védelmét arra hivatkozva, hogy ez elősegíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

Steven Tobin, a tanulmány egyik készítője a jelentésről kiadott közlemény szerint elmondta: egyértelmű, hogy a foglalkoztatás körültekintő jogi szabályozása anélkül nyújt védelmet a munkavállalóknak, hogy veszélyeztetné a munkahelyteremtést. Számos fejlődő és feltörekvő ország erősítette a dolgozók védelmét anélkül, hogy ez visszavetette volna a munkahelyek létrehozását - jegyezte meg.

A jelentés szerint az adott ország gazdasági, munkapiaci helyzetéhez nem igazodó, túl laza vagy túl szigorú szabályozás sem jó. Fontos az igazságszolgáltatás megfelelő működése is a jogszabályok betartatására.
Az ILO tanulmányának készítői rámutattak arra is, hogy azon országokban kiegyensúlyozott a munkajogi szabályozás, ahol hatékony társadalmi párbeszéd van a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók között.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI