Jump to content

Nem csak pénzzel motiválható a munkaerő

2015. 10. 18. 12:12

Egyre nagyobb gond a szakemberhiány, mert sok cég nem tud annyit fizetni, hogy megtartsa a jó munkaerőt. Ám a jó fizetés mellett ügyelnünk kell arra is, hogy a munkavállalóink érezzék a törődésünket. Ha motiválni kell a dolgozókat, nem feltétlenül drága juttatásokban érdemes gondolkodnunk, hanem olyan apró „figyelmességekben", amiket – ha nem is gyakran – minden cég megengedhet magának.

Szülinapi szabadnap

Ez az a juttatás, ami közvetlenül semmibe sem kerül. Ha valami, akkor egy ilyen gesztus biztosan jólesik mindenkinek, hiszen a munkáltató ezzel azt is kifejezi, hogy értékes emberként tekint a munkavállalójára. Ne hagyjuk ki a ziccert!

Kezdjük korábban a hosszú hétvégét

A nyár sok vállalkozás életében uborkaszezon. Ilyenkor minden további nélkül elengedhetjük pénteken egy-két órával korábban a dolgozókat, hagy élvezzék a szép időt. Hasonlóan járhatunk el a hosszú hétvégék előtti utolsó napokon vagy a kötelezően ledolgozandó szombatokon, ilyenkor az emberek nagy része úgyis inkább csak néz maga elé az íróasztal fölött ülve.

Rugalmasság a munkaidőben

Ne ragaszkodjunk tűzön-vízen át a nyolcórás beosztáshoz. Ha olyan tevékenységet végzünk, ami nem követeli meg, nyugodtan alkalmazzunk rugalmas beosztást. Van olyan magyar vállalat például, amely áttért a négynapos munkahétre: az alkalmazottak ugyanis szívesebben dolgoznak egy-egy nap tíz órát, viszont így a péntek is szabadnap. Ez a megoldás nemhogy csökkentette volna, de még növelte is a hatékonyságot és a munkavállalók elégedettségét.

Koncertjegy

Évente egyszer-egyszer lepjük meg a dolgozóinkat azzal, hogy ajándékba egy kulturális programra vagy koncertre jegyet adunk nekik.

Hozd be a kutyádat holnap!

Egy kutya a munkahelyen mindig feldobja a napot – már persze ott, ahol ez lehetséges, és nem ütközik a biztonsági vagy tisztasági szabályokkal. Ezért tartsunk olyan napokat, amikor egy-egy alkalmazott behozhatja a kutyáját. Óvakodjunk azonban attól, hogy több kutya is legyen egyszerre a munkahelyen: ez könnyen kellemetlen tapasztalatokhoz vezethet.

Sikerescég.hu/Piacesprofit.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos