Jump to content

5 százalék lehet a minimálbér-emelés

2015. 12. 01. 22:05

Bár úgy tűnik, megmerevedtek az álláspontok, végül bruttó 5 százalékos minimálbér-emelésben egyezhetnek ki a munkaadók és a munkavállalók.

Végül nem 3 és nem is 9, hanem valószínűleg 5 százalékkal emelkedhet a minimálbér jövőre. Érdek-képviseleti berkekben egyre többen vélekednek úgy, hogy kompromisszumos megoldás lesz ebben az évben. A kormány biztosan nem változtat korábbi hivatalos álláspontján, az utolsó egyeztetés csütörtökön reggel lesz.

"Egészen biztos, hogy a kereskedelmi cégek ennyivel sem tudják majd megúszni a 2016-os évet, akkora a munkaerőhiány az ágazatban" – mondta a Világgazdaságnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a kompromisszumként emlegetett számról. Szerinte a vállalkozásoknál már így is alternatív bérezési lehetőségeken – például évi két- vagy háromszori nagyobb összegű juttatás nyújtásán – törik a fejüket, hogy ne veszítsék el a szakképzett munkatársakat. A KASZ elnöke úgy véli, hibásan érvel, aki azt mondja, a minimálbér összegének valójában nincs nagy jelentősége, mert az emberek döntő többsége többet keres ennél. „Vidéken a kereskedelmi alkalmazottak mintegy 70 százaléka van minimálbéren bejelentve, és pontosan ennyit is visznek haza" – mondta Sáling.

A négy nagy szakszervezeti tömörülés egységesen a minimálbér 9 százalékos és a garantált bérminimum 13 százalékos emelését támogatja – közölte tegnap Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A munkáltatók még pénteken ismét bruttó 3 százalékos növekedést javasoltak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, ami a személyi jövedelemadó jövőre tervezett 1 százalékpontos csökkentése miatt a keresetek nettó értékének 4,4 százalékos növekedését jelentené.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos