Jump to content

A kkv-k húzzák le az ország termelékenységét

2015. 12. 07. 20:59

Nemzetközi szinten is jelentős eltérés van a hazai nagyvállalatok, illetve a kkv-szektor termelékenysége között. Utóbbi rossz eredménye az elmúlt évek finanszírozási nehézségei, valamint a vezetők szakmai és menedzseri hiányosságai miatt alakult így – derül ki a jegybank növekedési jelentéséből. A szakemberek szerint középtávon 2,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, tartós élénkülést pedig csak az oktatás és a versenyképesség fejlesztése hozhat.

Az elemzés szerint az elmúlt évek stabilizációs intézkedései nagymértékben javították Magyarország egyensúlyi mutatóit és csökkentették a gazdaság sérülékenységét. A hosszabb távú növekedési képességet meghatározó mennyiségi tényezőkben javulás mutatkozott, ugyanakkor a minőségi jellemzőkben változatlanul jelentős tartalékok azonosíthatók.

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar gazdaság potenciálisan évi 2,5 százalékkal bővülhet középtávon. Megjegyezte: a jegybank Növekedési jelentése a magyar gazdaság hosszabb időhorizonton mutatott és várható fejlődési pályájáról, illetve az azt meghatározó legfontosabb tényezőkről nyújt átfogó képet.

Kiemelte: Magyarország hosszabb távú növekedési kilátásait érdemben befolyásolja a világgazdaság bővülésének helyreállása a válságot követően. A globális növekedés alakulását számos tényező gyengítheti, illetve korlátozhatja, így a romló demográfiai mutatók, az alacsonyabb termelékenység, emellett a gazdasági szereplők rövid távú szemlélete hat leginkább a növekedési ütem lassulásának irányába.

Virág Barnabás a későbbi növekedésre ható tényezők között említette, hogy a magyar vállalatok termelékenységének bővülése az elmúlt évtizedben elmaradt a régiós átlagtól. A belföldre termelő ágazatok esetében a válság előtt felhalmozódott adósságok miatt lassabban állt helyre a hazai kereslet, ez is akadályozta a termelékenység javulását.

Kiemelte: Magyarországon a nagy-, valamint a kis- és középvállalatok (kkv-k) termelékenysége közötti eltérés nemzetközi összevetésben jelentősnek mondható. A termelékenységben egyfajta dualitás jellemzi az országot, ha homogénebb lenne a hazai vállalatok termelékenysége, és az megközelítené a régiós átlagot, ez önmagában mintegy 4-5 százalékponttal magasabb hazai kibocsátást eredményezhetne. A hazai kkv-k relatíve alacsonyabb termelékenységéhez az elmúlt évtizedekben az olcsó finanszírozás nehezebb elérhetősége, valamint a szakmai és menedzsmentképességek hiányosságai is hozzájárultak - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos