Jump to content

Érdemes kihasználni a mezőgazdaságban dolgozók után járó kedvezményeket

2017. 06. 26. 17:16


A mezőgazdasági idénymunkások alkalmazásánál a lehető legnagyobb kedvezményt biztosítja a kormány az egyszerűsített foglalkoztatással. A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozókat alkalmazó cégeknek a szociális hozzájárulási adóból jár a kedvezmény.

Érdemes kihasználni a mezőgazdaságban dolgozók után járó kedvezményeket - hítva fel a figylmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Közölték, mezőgazdasági idénymunkára - növénytermesztési, állatgondozási, erdőgazdálkodási feladatokra – egyszerűsített foglalkoztatás keretében is lehet alkalmazni a munkavállalókat. Megéri így alkalmazni a dolgozót, hiszen vállalkozónak mindössze napi ötszáz forint közterhet kell fizetnie. A dolgozónak pedig semmilyen fizetési kötelezettsége nincs.

Ez a foglalkoztatási forma amellett, hogy a lehető legnagyobb megtakarítást jelenti, rendkívül egyszerű és minimális adminisztrációval jár. Az idénymunka esetében ugyanis nem kötelező a szerződést írásba foglalni, szóban is megköthető. A foglalkoztatás bejelentése történhet akár telefonon, a 185-ös hívószámon, vagy elektronikusan a ’T1042E bejelentőlapon Ügyfélkapun át. A bejelentéshez csak a munkavállaló adóazonosítójára van szükség - tájékoztatott az NGM.

A mezőgazdasági idénymunkának vannak időbeli korlátai, ugyanis legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapban összesen legfeljebb 15 naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 120 naptári napig dolgozhat így a munkavállaló.


(Forrás: sikeresceg.hu; NGM; kép: FreeDigitalPhotos.net)