Jump to content

Mit ajánljanak a cégek, hogy megtartsák a fiatal dolgozókat?

2017. 11. 20. 18:10

Egy felmérés szerint a munkavállalók többsége már nem csak a fizetést nézi, ha állást vált. Az elvárások többnyire kor- és helyzetfüggők, hiszen másra vágyik egy gyermeket nevelő munkatárs és másra egy egyedülálló, karrierjét fontosnak tartó fiatal, akinek a hétvégi csapatépítő tréning is csak egy buli a sok közül. A hazai alkalmazottak munkahelyi hűsége 3 évre csökken, de mi az, amit hiányolnak az új állást keresők? A 25 év alattiak közel fele azonnal váltana, de mivel lehetne őket megtartani?

Az elmúlt években a munkavállalók egyre magabiztosabbá váltak, és úgy gondolják, hogy könnyebben tudnak állást találni. Idén már a válaszadók 56 százaléka vélekedett úgy, hogy számukra könnyen menne az álláskeresés. De mivel lehet őket elcsábítani illetve megtartani?

Hamar váltanak, ha nem érzik jól magukat

Az egyik legmobilisabb réteget a 3–5 év közötti szolgálati idővel rendelkezők alkotják. Ha ugyanis az utóbbi időben nem léptették elő őket, akkor kritikusabbak a karrierlehetőségük miatt. Általánosságban leginkább a fiatal munkavállalók váltanának, hisz más tapasztalatokat is szeretnének még szerezni. A 25 év alatti fiatalokra sokkal kevésbé jellemző az a szemlélet, hogy egy munkahely akár örökké is tarthat. E helyett maximum 2-3 évre terveznek, ez idő alatt megtanulnak mindent, amit az adott helyen meglehet, majd váltanak, és máshol kamatoztatják a tudásukat – magyarázta György Máté, az Aon Hewitt legjobb munkahelyek programjának projektvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A váltásnál a munkabér jelenti az elsődleges motivációt, de csak rövid távon. Hosszabb távon – az életszínvonal fenntartásához szükséges minimális fizetés megléte esetén – viszont már eltérők a motivációk. Valaki a rugalmasságot keresi a munkahelyén, mást a karrierlehetőség vonz, és van olyan is, akit a kollégákkal való jobb együttműködés motivál.

(Forrás: sikeresceg.hu; Kossuth Rádió; pixabay.com)