Jump to content

Nem jutnak pénzükhöz a fiatal vállalkozók?

2014. 08. 27. 08:56

Megtorpant idén tavasszal a fiatalok vállalkozóvá válását támogató program. A vállalkozók a kormányzati döntésre várnak, hogy megkapják az ígért „ingyen pénzt". Sokan viszont már előre befektettek a cégekbe, bízva a támogatásban.

A programban a kormány az európai uniós támogatásokat felhasználva a 18-35 közötti, illetve kisgyermeket nevelő 18-40 év közötti fiatalok számára teremtett. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt pályázat célja, hogy a fiatalokat új vállalkozások alapítására ösztönözze, ezzel is növelve az elmaradott régiókban a munkahelyek számát. A kormány által működtetett pályázatfigyelő honlap szerint túljelentkezés van: eredetileg 1500 pályázatra számítottak, de eddig már 1643-an jelentkeztek, ráadásul a közép-dunántúli régióban még ki se tűzték a beadási határidőt. A fiatal vállalkozók legfeljebb 3 milliós, a társas vállalkozások 6 milliós támogatást igényelhettek.

„A döntések közzétételének időpontjáról nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani, azonban amint rendelkezésre állnak a döntések, minden pályázót haladéktalanul értesítünk. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!" – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mindössze ezt az automatikus rendszerüzenetet küldte a pályázóknak, akik levélben érdeklődnek, hol tart az elbírálás, mikor látnak már pénzt – írja a hvg.hu.

A pályázók a portál szerint azért is bosszúsak a csúszás miatt, mert – mint egyikük fogalmazott – „nem az utcáról estek be az ötletükkel", egyszer már zsűrizték, kielemezték az üzleti terveiket. Ugyanis a TÁMOP-projekt első szakaszában kaptak egy 100 órás képzést, majd ki kellett dolgozniuk az üzleti tervüket, amit külön elbíráltak – ez volt az előfeltétele a pályázat beadásának. A csúszás sokak számára okoz valószínűleg behozhatatlan hátrányt. Aki például fagylaltozó nyitásával pályázott, az idei szezonról már biztos lemarad, így nehezen teljesíthetné elfogadott üzleti tervét.

A hvg felvetése szerint lehetséges, hogy a brüsszeli kifizetések befagyasztása miatt odázták el ezt a pályázati döntést. Ha tényleg ez állt a háttérben, elvileg most már, a számlák kifizetésének újraindulásával ebben az ügyben is beindulhat a bírálati folyamat.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/HVG.hu