Jump to content

Kánaán vár a kkv-kra?

2014. 10. 24. 11:56

Az Európai Beruházási Bank (EIB) igazgatótanácsa 8,4 milliárd értékű hitel kihelyezéséről döntött szerdán, ebből 2,9 milliárd eurót kis- és középvállalkozásoknak (kkv), valamint közepes tőkeerejű társaságoknak, 3,4 milliárd eurót pedig infrastrukturális projektekre szánnak.

Ezzel az összeggel együtt a luxembourgi székhelyű bank idén már 13,1 milliárd euróval segítette a kis- és középvállalkozásokat, illetve közepes tőkeerejű társaságokat.

A stratégiai jelentőségű infrastruktúrafejlesztési tervekre fordítható 3,4 milliárd euróból spanyol, francia és görög közlekedési, valamint máltai távközlési projekteknek nyújtanak hiteleket.

Az EIB szintén elfogadta a brit tengeri szélerőműparkok szárazföldi rendszerrel történő új összekapcsolásait, valamint kis vízerőművek olaszországi építésére vonatkozó projekteket.

Az Európai Beruházási Bankhoz tartozó Európai Beruházási Alap a héten tíz új megállapodást hagyott jóvá, aminek köszönhetően 271,5 millió euróval immár 2,6 milliárd euróra növelte a kkv-szektor idei támogatását.

Az EIB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, amely az EU tagállamainak tulajdonában van. A világ legnagyobb multilaterális pénzügyi intézménye, tavaly 75 milliárd eurónyi forrást vont be alapvetően kötvénykibocsátással a nemzetközi tőkepiacról.

Az Európai Beruházási Alap kockázati tőkét biztosít kis- és középvállalkozásoknak, különösen az újonnan alapított és a technológia-orientált cégeknek. Emellett garanciát nyújt pénzintézeteknek ahhoz, hogy ez utóbbiak fedezni tudják a kkv-szektornak nyújtott hiteleiket.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI