Jump to content

Exportösztönző program indul kkv-knak

2014. 11. 28. 10:48

Exportösztönző programot indít a kormány az exportképes árukat és szolgáltatásokat előállító kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatására - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.

Az államtitkár közölte: az Exportra fel! elnevezésű programsorozat keretében a következő hónapokban kilenc olyan vidéki városban igyekeznek tanácsot adni a kkv-knak, ahol az Eximbanknak fiókja van, vagy hamarosan fiókja nyílik. Az első ilyen rendezvény csütörtökön Győrben lesz. Az eseményen igyekeznek minél több olyan helyi vállalkozóval konzultálni, akiket érdekelnek az exportlehetőségek - mondta.

Szabó László úgy látja, a programsorozat jó eszköz lehet arra, hogy a már most is exportáló kkv-kat kivitelük növelésére bátorítsák, a még nem exportálókat pedig ennek a lehetőségnek a kipróbálására.

Talán a KKM által kialakított új, egyszerűbb külgazdasági struktúra, hogy egy helyen, kevesebb adminisztrációval kaphatnak meg minden segítséget, ösztönözheti a kkv-kat, hogy exportra is termeljenek - vélekedett. Hozzátette: emellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. segítségével gyakorlati ismereteket nyújtó továbbképzéseket is tartanak a kkv-k képviselőinek.

Az államtitkár hangsúlyozta: fontos cél az ország kivitelének növelése, és ezáltal új munkahelyek teremtése. Bár a magyar munkaerő döntő részét a kkv-k foglalkoztatják, az ország exportjának nagy részét a nagyvállalatok adják, és ezen a helyzeten akar változtatni a kormány - jelentette ki.

Mint mondta, azoknak a kkv-knak, amelyek exportképes termékeket és szolgáltatást állítanak elő, meg kell erősödniük, hogy ne csak a nagyvállalatok beszállítói legyenek. Bátorítani kell azokat a kkv-kat, amelyek nem is gondoltak még arra, hogy exportáljanak - fűzte hozzá.

Szabó László arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feladata a magyar exportképes kkv-k feltérképezése. Most 1300-1500 ilyen céggel állnak kapcsolatban, és bővíteni szeretnék ezeknek a cégeknek a körét.

Közölte: a becslések szerint 3-4 ezer vállalat van, amely rendszeresen exportál, és négy-öt éven belül akár 10-12 ezer olyan cég is lehet, amely versenyképes, exportálható termékkel vagy szolgáltatással tud előállni. Ez azért is fontos, mert a magyar gazdaság igen nagy mértékben függ az exporttól - mutatott rá az államtitkár.


Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos