Jump to content

KKV-kat segítő alapítvány jön létre

2015. 01. 23. 17:32

A kis- és középvállalkozások innovációs képességének növelését, a vállalkozói ismeretek bővítését, illetve a technológiai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését célozza majd a 37 milliárd forintos költségvetéssel, alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpont, melyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hoz létre - jelentette be a jegybank.

Alapvető a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése, a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, ennek részeként a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése, a hazai és uniós támogatási programokban való részvétel lehetőségének bővítése, a tudományos-technológiai és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztése – áll az MNB közleményében.

A jegybank e célok támogatása érdekében, a jegybanktörvényben meghatározott gazdaságpolitikát támogató mandátuma alapján döntött arról, hogy a a Pallas Athéné Közgondolkodási Program (PAKP) részeként, alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre.

Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudomány-technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, a start-up vállalkozások vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és más kiadványok megjelentetéséhez.

A vállalkozói innovációs tudásközpont szorosan együttműködik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal többek között annak érdekében, hogy a Magyarország számára elérhető európai uniós forrásoknak minél nagyobb hányada hasznosulhasson a Magyarország fenntartható gazdasági fejlődését elősegítő kutatás-fejlesztés területén.

Az alapítványhoz rendelt vagyon - más Pallas Athéné alapítványokhoz hasonlóan - igazodik az oktatási, kutatási, képzési, tudományos és innovációs programok megvalósításának többéves időkeretéhez, továbbá a programok működtetésének évtizedekre szóló, stabil finanszírozási igényéhez. Az alapítványi célok megvalósítására - a többi jegybanki alapítvány működéséhez hasonlóan - csak az alapító által juttatott 37 milliárd forintos vagyon hozama használható fel.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos