Jump to content

Újra pályázna a kkv-k többsége

2015. 07. 20. 19:22

A korábbi EU-s programozási időszak GOP-pályázatain nyertes kis- és középvállalkozások 93 százaléka készül arra, hogy ismét uniós források igénybevételével hajtson végre fejlesztéseket – derül ki az OTP Bank ügyfelei között végzett felmérésből. Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója szerint az uniós pályázatok súlyát jelzi, hogy uniós források igénybevétele nélkül a kkv-k alig 21 százaléka tervez valamilyen beruházást.

Az ügyvezető igazgató szerint a kkv-k által tervezett projektek átlagos értéke 160 millió forint, és a vállalkozások átlagosan a projektköltségek 41–52 százalékát kívánják banki forrásból előteremteni. A bankjukhoz forduló vállalkozások 69 százalékának komplex szolgáltatásra van szüksége, azaz az önrész előteremtése mellett áthidaló finanszírozást és a garanciavállalás terén is segítséget igényelnek.

– Az eredményes pályázáshoz hiányzó összegeket a vállalkozások hitelből is előteremthetik, ám ehhez olyan konstrukciót kell választaniuk, amely rugalmas és gyors finanszírozást tesz lehetővé az európai uniós pályázatokhoz igazodva – hangsúlyozta Csonka Tibor.

Az első két GINOP-pályázat kitöltőprogramja néhány napja jelent meg, így már ténylegesen benyújthatják pályázataikat azok a vállalkozások, amelyek európai uniós források felhasználásával kívánják megvalósítani fejlesztési terveiket. A Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése címen megjelent GINOP-1.2.1 pályázat keretében a kkv-k 50–500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A pályázat keretösszege 65 milliárd forint, amelyre egészen 2017. július 10-ig lehet pályázni. A 20 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása címre hallgató, GINOP-1.2.2 kiírásnál az elérhető támogatási intenzitás hasonló mértékű, ugyanakkor itt 5–50 millió forint közötti összeget igényelhetnek a pályázók.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos