Jump to content

Így szerezhet a kkv külföldi kapcsolatokat

2015. 08. 26. 20:58

Több mint ötvenen vettek részt eddig a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programban. A legtöbb cég a média, építőipar és az oktatás területétől jön, a résztvevők 36 ország közül választhatnak célirányt. Nem meglepő módon Anglia és Németország a legnépszerűbb. A kezdő tulajdonosok a tapasztalat mellett nemzetközi kapcsolati tőkét is fel tudnak halmozni, a rutinosabb üzletvezetők pedig fogadóként szerezhetnek partnereket.

Már több mint félszáz fiatal magyar vállalkozó vett részt a 150 regisztráltból az Erasmus fiatal vállalkozóknak határokon átnyúló csereprogramban - közölte a program kapcsolattartó partnere, a Tenderauditor Kft.

A program a három évnél nem régebben alapított vállalkozások vezetői számára kínál lehetőséget a nemzetközi tapasztalatcserére.

A közlemény szerint az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb regisztráló a média, építészet, építőipar, oktatás, turizmus és a tanácsadás szektorokból történik. A tartózkodást részben az Európai Unió finanszírozza, 36 országban kínálnak lehetőséget a pályázóknak.

Kiemelik: az új vállalkozó előnyre tesz szert külföldi kis- vagy középvállalkozásnál folytatott szakmai oktatással. Ugyancsak segítséget kap a programmal új piacokhoz való hozzáféréshez, külföldi üzleti partnerekkel való együttműködéshez. A legtöbben Angliába, Németországba, Olaszországba, Spanyolországba vagy Franciaországba utaznának.

Érdekesség, hogy míg az új és tapasztalt vállalkozók esetében nagyjából egyenletes a jelentkezések megoszlása a nők és a férfi között, addig a tapasztalt vállalkozók esetében a férfi jelentkezők aránya 75 százalékos.

Az Erasmus fiatal vállalkozóknak programot az Európai Bizottság indította el 2009-ben. Jelenleg a programot a bizottság a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) keretprogramból finanszírozza.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos