Jump to content

Új pályázatot indított Brüsszel az induló cégeknek is

2016. 07. 11. 19:01

Két új pénzügyi eszközt fogadott el ma az Európai Bizottság, amelyekkel az induló innovatív vállalkozásokba és a fenntartható városfejlesztésbe való beruházást kívánja ösztönözni - olvasható a ma kiadott közleményben. A bevezetett két új pénzügyi eszköz a társbefektetési és a városfejlesztési alap, melyek a fiatal vállalkozások és a városfejlesztési projektgazdák számára érhetőek el.

A 2014-2020 közötti pénzügyi időszakban az Európai Bizottság célja, hogy arra ösztönözze a tagállamokat, hogy duplázzák meg az Európai Strukturális és Beruházási (ESB) Alapok révén a pénzügyi eszközök különböző formájában történő beruházásaikat. További törekvés, hogy a hagyományos támogatások helyett a pénzügyi eszközök terjedjenek el, valamint elérje azt a Bizottság, hogy a tagállamok kombinálják a magán- és a közforrásokat.

A három létező pénzügyi eszköz (kockázatmegosztási hitel, maximált portfóliógarancia, épületfelújítási hitel) mellé a mai napon két új pénzügyi eszközt vezettek be.

1. Társbefektetési eszköz

Az induló innovatív vállalkozások és kkv-k továbbfejleszthetik üzleti modelljüket és további forrásokhoz juthatnak egy fő pénzügyi közvetítő által kezelt kollektív befektetési forma révén. A köz- és magánforrásokat ötvöző beruházás teljes összege kkv-énként elérheti a 15 millió eurót.

2. Városfejlesztési alap

Az alap a fenntartható városi projekteket fogja támogatni. A projekteknek pénzügyi szempontból életképeseknek kell lenniük és az integrált városfejlesztési stratégia részét kell képezniük. A köz- és magánforrásokat ötvöző beruházás teljes összege projektenként elérheti a 20 millió eurót.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)