Jump to content

Innovációs pályázatokra jutott a kkv-knak szánt uniós keret csaknem 40 százaléka az idén

2016. 12. 15. 16:49

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) szánt uniós keret csaknem 40 százalékát különböző innovációs pályázatok támogatására fordították 2016-ban, 340 milliárd forint pályázati pénzt írt ki a kormány erre a területre - összegezte a pályázati tanácsadó Goodwill Consulting Kft.

Elemzésük szerint a tavalyi év csaknem 300 milliárd forintos keretéhez képest az idén összesen több mint 800 milliárd forint uniós vissza nem térítendő, és több mint 300 milliárd forint kamattámogatott hitel vált elérhetővé, illetve lehívhatóvá a hazai kkv-k számára.

Az innováció mellett a kapacitásbővítést támogató felhívások kaptak hangsúlyosabb szerepet, amelyekre a kormányzat az idei kkv-s keret csaknem negyedét fordította.

Az idei vissza nem térítendő támogatás maradék 35 százalékán nyolcféle fejlesztendő célterület pályázatai osztoztak, például az energetika, az informatikai beruházás vagy a foglalkoztatást segítő támogatások.

Az innovációs és kapacitásfejlesztő pályázatokon volt a legmagasabb az induló kkv-k aránya, gyakran sokszoros túljelentkezés volt ezeken a területeken - hangsúlyozta a Goodwill Consulting.

Az idei adatok szerint a Vidékfejlesztési Program (VP) keretének 40 százalékát, mintegy 86 milliárd forintot a növénytermesztési ágazatban tevékenykedő cégeknek írták ki, az állattenyésztő vállalkozások támogatásának kerete 75 milliárd forintos, emellett csaknem 50 milliárd forint jut az élelmiszeripar fejlesztésére, a borászatra, illetve a vidéki lakosság nem mezőgazdasági tevékenységének elindítását célzó beruházásokra.

Jövőre további 730 milliárd forint uniós forrás jut a kkv-knak, ebből 577,4 milliárd a vissza nem térítendő támogatás.December 7-ig több mint 450 milliárdos kerettel már több jelentős pályázat is megjelent, amelyekben egyebek mellett kapacitásfejlesztésre, innovációra, energetikára és informatikai fejlesztésre pályázhatnak a kkv-k - hívta fel a figyelmet a Goodwill Consulting.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)