Jump to content

Két nagy EU-pályázat nyilt meg

2017. 02. 16. 18:52

A vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak az élelmiszeripari komplex beruházások támogatására, illetve kapacitásbővítésekre kombinált termék keretében. A két fejlesztési pályázat együttes keretösszege 212,5 milliárd forintot tesz ki.

Az "Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel" (GINOP-1.2.6-8.3.4-16) és a "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében" (GINOP-1.2.3-8.3.4-16) című felhívásokat már tavaly decemberben meghirdette a pályázat kiírója. Január végén a két pályázat vonatkozásában módosították a beadás kezdetét, illetve az élelmiszeripari középvállalkozásoknak szóló felhívás szabályait átírták, majd februárban egy mondattal még kiegészítették a felhívást.

A két pályázat fontosabb részletei

1. A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 felhívás

A magyar élelmiszeripar támogatására mintegy 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig, ennek része a mostantól pályázható hitelprogram.

  • A felhívás célja, hogy a vissza nem térítendő fejlesztési forrás és kedvezményes kamatozású kölcsön révén segítse az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások piaci pozíciójának erősítését, a munkahelyek megtartását eredményező beruházásokat és a helyi gazdaság megerősítését.
  • Az összesen 100 milliárd forintnyi - 50 milliárd visszatérítendő és 50 milliárd vissza nem térítendő fejlesztési forrás - az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások megvalósítását segíti.
  • A támogatásból lehetőség van új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, továbbá megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, információs-technológiai fejlesztésre is.
  • Az élelmiszeripari középvállalkozások 50-750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, míg az igényelhető kölcsön összege minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint lehet.
  • A kölcsön futamideje a szerződéskötéstől számítva maximum 15 év lehet, a kamat 1%/év.

További információ: https://www.palyazat.gov.hu/ginop-126-834-16-lelmiszeripari-kzpvllalatok-komplex-beruhzsainak-tmogatsa-kombinlt-hiteltermkkel

2. A GINOP-1.2.3-8.3.4-16 felhívás

  • A felhívás célja, hogy vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kamatozású kölcsön együttes biztosítása révén segítse a szabad vállalkozási zónák területén kívül a feldolgozóipari ágazatban és a szabad vállalkozási zónák területén a fenti tevékenységi korlátozás nélkül a vállalkozások kapacitásbővítő beruházásait.
  • A felhívás keretösszege 112,5 milliárd Ft, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 37,5 milliárd Ft, a kölcsön pedig 75 milliárd forint.
  • Az elnyert összegből lehetőség van új eszköz beszerzésére, új épület építésére, vagy már meglévő épületek átalakítására, korszerűsítése, épületgépészeti beruházások végrehajtására, továbbá információs technológia-fejlesztésre, új informatikai eszközökre és szoftverek beszerzésére is sor kerülhet.
  • A vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege 5 - 50 millió Ft, a kölcsöné pedig 10 -145 millió forint.
  • A kölcsön futamideje maximum 15 év, a kamat pedig 2 százalék/év.

További információ: https://www.palyazat.gov.hu/ginop-123-834-16-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-kapacitsbvt-beruhzsainak-tmogatsa-kombinlt-hiteltermk-keretben-1

(Forrás: palyazat.gov.hu; portfolio.hu; sikeresceg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)