Jump to content

14 milliárd forintot osztanak szét a cégek között

2017. 03. 02. 13:46


A kkv-k versenyképességének javítását célzó programok indulnak 14 milliárd forintos összeggel a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén - nyilatkozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

Egy projekt megvalósítására legfeljebb 2 milliárd jut, ebből legfeljebb 200 milliót a pályázó nagyvállalat használhat fel, a többi a kkv-k fejlesztését szolgálja.

A program célja a minősített beszállítói státusz eléréséhez szükséges feltételek megteremtése, a technológiai fejlesztés, innováció, illetve, hogy a hazai kkv-k elsajátíthassák a nagyvállalatoktól a nemzetközi piac elvárásainak megfelelő ismereteket - mondta az államtitkár.

Előreláthatóan a programokban 6-8 nagyvállalat és 100-120 beszállító kerülhet be. A Knorr-Bremse csoporttal már elvi megállapodást kötött az NGM - tette hozzá Lepsényi.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érhetők el a források, az államtitkár a következőket válaszolta: "A nagyvállalatok közvetlenül kereshetnek meg minket, és amennyiben rendelkeznek saját beszállítófejlesztési tervvel, egyeztetéseket kezdünk velük a lehetséges támogatásról, a programba való bekapcsolódásról. A kkv-k ezeket a nagyvállalatokat, úgynevezett integrátorokat kell hogy megkeressék (a saját integrátorukat, amennyiben már beszállítók), vagy pedig összefoghatnak más beszállítókkal (például egy klaszter keretében), és így együtt kezdeményezhetik a programba való bekapcsolódást."

A jelentkezés feltételei a beszállítói integrátorok elvárásaitól és az adott ágazattól függnek majd, ezeket a feltételeket a támogatás megnyitásáig alakítja ki a minisztérium.

A program keretet ad arra, hogy a kkv-k szükségleteihez illesztve, de egyúttal a lehetőségeket figyelembe véve, ágazatokra szabva alakíthassák ki a konkrét elvárásokat. Ez többek közt azt is jelenti, hogy azon integrátorokkal is szükséges egyeztetni a beszállítókkal szemben támasztott elvárásokat, amelyekkel a támogatott beszállítók szerződést fognak kötni.

Mivel a cél a kkv-k felkészítése és fejlesztése, így az ehhez szükséges tevékenységek finanszírozására használható a megítélt összeg, ezek között lehetnek eszközbeszerzések, kapacitás- vagy technológiafejlesztések. De képzéseken és célzott felkészítéseken való részvétel is finanszírozható a keretből, vagy éppen beszállítói auditok, tanúsítványok, minősítések megszerzésének költségei.

A forrást idén és 2018-ban lehet felhasználni, ebben az időszakban kerülnek kiválasztásra a kedvezményezetteket, és a minisztárium megköti velük a támogatási szerződést. A kedvezményezettektől azt várják, hogy fejlesztéseiket 12 hónap alatt valósítsák meg.

(Forrás: sikeresceg.hu; vg.hu; privatbankar.hu; kép:)