Jump to content

Hárommiliós támogatás is jár a cím elnyerése mellé

2017. 10. 04. 19:05

Az idén hetedik alkalommal hirdették meg a Családbarát munkahely pályázatot és a mai napon adta át a díjazottaknak járó elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az eseményen kiemelte, egyre több munkaadó ismeri fel, hogy a munkavállalókért folyó versenyben nagy előnyt jelent a családbarát működés.

Novák Katalin a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott rendezvényen azt hangoztatta, hogy a munka és a család nem egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő fogalmak, hiszen stabil munkahely mellett könnyebb kiteljesedni a családban, és a biztos családi háttér nélkülözhetetlen a jó munkahelyi teljesítményhez.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy a munkavállalás ne lehessen akadálya a gyermekvállalásnak vagy a gyermekvállalás a munkába állásnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy mostanra már a kormányzás minden területén a családbarát gondolkodás lett jellemző, valamint az adórendszer és a munkaerőpiaci intézkedések is a családok érdekeit tartja szem előtt.

Novák Katalin közölte, 2018 a családok éve lesz, és bíznak abban, hogy még inkább érezhető lesz az élet minden területén a családokat középpontba helyező gondolkodás.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy jövőre szeretnének kidolgozni egy egységes minősítési rendszert a családbarát munkahelyeknek, ezzel meghatároznák azt a minimumszintet, amelynek meg kell felelniük a pályázóknak.

Az elismerést idén 45 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át. A nyertesek között van az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., több önkormányzat - Békéscsaba, Nyíregyháza, Pápa, Vác -, kórházak, kormányhivatalok, művelődési központok, bíróságok, rendőrkapitányságok, egyetemek, gyermekjóléti központok, továbbá számos kis-, közép- és nagyvállalat.

A pályázat nyertesei jogosulttá váltak a Családbarát munkahely cím használatára, valamint legfeljebb hárommillió forintos támogatást is elnyertek.

Kiemelten támogatták az olyan gyakorlatokat, amelyek a gyermeket váró vagy kisgyermeket nevelő nők mellett az apákra vagy az idős, beteg hozzátartozókat ápoló munkavállalókra is gondoltak.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos)