Jump to content

Díjkedvezmények is ösztönzik az ipari zöldenergia-tárolók telepítését

2023. 12. 08. 10:08

Díjkedvezmények is ösztönzik az ipari zöldenergia-tárolók telepítését - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője, és a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti a magyar gazdaság versenyképességét, Magyarország energiaszuverenitását.

A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot - tették hozzá.

A tárolási megoldások térnyerését mindezekért a kormány lakossági és vállalati támogatási programmal, az ipari energiatárolók számára biztosított kedvezményes rendszerhasználati és csatlakozási díjakkal is előmozdítja - hangsúlyozták.

Úgy folytatták, hogy a magyar családokat a januárban induló Napenergia Plusz Program segíti a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában.

A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírás modern napelemes rendszerek és energiatárolók együttes telepítéséhez nyújt állami hozzájárulást - tették hozzá, azzal együtt, hogy az elnyerhető pályázati forrás a háztartások kiadásainak mintegy kétharmadát fedezheti.

A bruttó elszámolásba kerülő családok a nappal megtermelt zöldenergiát este vagy hajnalban használhatják fel például világításra, mosógép üzemeltetésére, vízmelegítésre - írták.

Közölték azt is, hogy a vállalkozások a 62 milliárd forintos, úgynevezett Metároló Programban kaphatnak vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be jövő január 15. és február 5. között.

A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki - olvasható a közleményben.

Hozzáfűzték: a támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026 április végéig kiépülnek.
Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás - emelték ki.

A pályázati forráson túl díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok számára a zöldenergia tárolásához szükséges fejlesztéseket: a létesítmények üzemeltetői 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent - írták.

A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.

A díjkedvezmények akár a Metároló Programban biztosított pályázati támogatással is kombinálhatók - közölte az EM.
A közlemény szerint a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia tárolásában.

Az új technológiai korszakban azok az országok válhatnak zöldipari központtá, amelyek korszerű eszközökkel képesek saját célra megtermelni és későbbi felhasználásra eltárolni a tiszta, karbonmentes energiát.

A zöldenergia további térnyerése a felszabaduló szén-dioxid kvóták értékesítésével növelheti a költségvetés bevételeit is.
Az EM folyamatosan keresi a korszerű tárolási megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit - áll a közleményben.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)