Jump to content

Mit ne tegyél, ha hitelhez szeretnél jutni?

2014. 01. 08. 10:09

A legtöbb fejlesztést vagy beruházást külső anyagi forrás igénybevétele nélkül nem sikerül megvalósítani. Mire kell figyelni, és mi az, amit érdemes elkerülni a kérelem megírásakor, ha hitelhez szeretnénk jutni?

Az egyik legfontosabb szempont, amely alapján a bankok döntenek a hitel sorsáról, az a vállalkozás piaci pozíciója és anyagi helyzete. A pénzintézet számára a leglényegesebb, hogy tudja, a kölcsönadott pénzt az előre meghatározott módon és időpontban a kamatokkal együtt visszakapja. Ha jó viszonyt ápolunk a bankkal, amelytől a hitelt igényeljük, ha jól fizető, megbízható ügyfeleknek bizonyultunk az elmúlt években, könnyebben megkaphatjuk a kért hitelt.

Kizáró tényező lehet viszont, ha korábban adótartozása vagy nem rendezett hiteltartozása volt a cégünknek. Ezt eltitkolni a bank elől tilos és felesleges, de előtte mindent megtehetünk azért, hogy ne legyen se hitel-, se adótartozásunk. Érthető módon, amíg a BAR-listán szerepel a vállalat neve, addig nagy valószínűséggel nem jutunk kölcsönhöz.

Emellett a bank azt is vizsgálhatja, hogy mekkora tőkével rendelkezik a cég, és annak mekkora része készpénz. Minél nagyobb arányban rendelkezik a vállalat készpénzzel vagy bankszámlán elhelyezett tartalékkal, annál nagyobb a garancia arra, hogy a bank visszakapja a kölcsönét, vagyis annál nagyobb eséllyel jutunk hitelhez.

Nagyobb vállalatok esetében a bank vizsgálhatja a tulajdonosi hátteret és a vezetőség tagjait is, és azt is, hogy milyen gazdasági kilátásokkal, kockázatokkal kell számolnia a cégnek. Éppen ezért nem teljesen tiszta múlttal rendelkező alkalmazottat, vezetőt csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha valóban kiváló szakemberről van szó, aki valóban sokat tesz a cégünkért.

A bank megvizsgálhatja emellett a cég adózás előtti és utáni eredményeit is, valamint a jövedelmezőségét. Megnézheti, hogy az elmúlt években az árbevétel növekedett vagy csökkent, esetleg stagnált. Vizsgálhatják többek között a saját tőkével arányos, az árbevétel-arányos és az eszközarányos eredményt, az anyag jellegű és a személyi jellegű kiadásokat, és az értékesítési költségszintet. Lényeges szempont még a kintlévőségek, a céltartalék és a cég befektetéseinek vizsgálata, valamint a likviditást érintő adatok.

Természetesen nemcsak a banki hitel elnyerése érdekében kell, hogy a cég stabil, megbízható, jól teljesítő legyen, de igen lényeges szempont a kölcsön odaítélése szempontjából is.

Fotó: freedigitalphotos.net