Jump to content

Már csak egy hétig él a "csodafegyver"!

2014. 06. 23. 18:33

Indulása óta egy extra hosszabbítást követően 1 év és 1 hónapot élt a jegybank Növekedési Hitelprogramjának harmadik pillére, a heti rendszerességgel megrendezett deviza- és kamatswap-tender.

Magyarország külső sérülékenységének mérséklődése, a kedvező devizaswap-piaci kondíciók, valamint az önfinanszrozási koncepció kidolgozása a továbbiakban nem teszik indokolttá a feltételekhez kötött jegybanki devizaswapok fenntartását. A megváltozott körülményeket mérlegelve a Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram harmadik pillérét alkotó devizaswap-tenderek megszüntetéséről döntött 2014. július 1-ei hatállyal - olvasható a jegybank néhány napja kiadott közleményében.

A döntés lényegében teljesen logikus, hiszen a nemrég bejelentett önfinanszírozási koncepció céljait tekintve összhangban van a tenderekével. A heti deviza- és kamatswap-aukciók révén ugyanis a jegybank a teljes gazdaság rövid, éven belül lejáró külső adósságát szerette volna csökkenteni a jegybanki nemzetközi tartalékok ideiglenes felhasználásával, amely révén mérséklődhetett volna az MNB kéthetes kötvény-állománya és így vesztesége is. A cél az lett volna, hogy a 4500 milliárd forintos kéthetes állomány 3600 milliárdra csökkenjen. Mivel az NHP első pillérében folyósított új beruházási és forgóeszköz hitelek automatikusan megnövelték a kéthetes állományt, így összességében nem 900, hanem 1325 milliárdnyi üzlet biztosította volna a kívánt cél elérését.

A kereskedelmi bankok azonban nem igazán voltak partnerei ebben a jegybanknak. A kezdeti érdektelenség után a jegybanknál még abban bíztak, hogy a banki döntéshozatali mechanizmusok lassúsága miatt majd augusztustól pörög fel a pénzintézetek aktivitása. De a kereskedelmi bankok a későbbiekben sem igazán éltek a lehetőséggel, mivel - banki forrásaink szerint - nem akarnak lemondani az olcsó külső forrásokról.

Az eredetileg nyár végéig tartó tenderkiírásokat a Monetáris Tanácstavaly augusztus végén visszavonásig, illetve 2,5 milliárd eurós szint eléréséig meghosszabbította.

A 2013. június 3-a óta meghirdetett 55 tenderen (még hátra lesz a mai napon egy, illetve az utolsó, június 30-án) mindössze 12 alkalommal sikerült üzletet kötnie a jegybanknak a pénzintézetekkel. Ennek pont fele az, ami a harmadik pillér eredeti "élettartama" idején született, a másik fele pedig az augusztus végén bejelentett hosszabbításban.

Összesen bruttó 1,53 milliárd euró, vagyis 460 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a bankok Matolcsyékkal, melyből 950 millió már lejárt állomány.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Mfor.hu