Jump to content

Hogyan határozzuk meg az alkalmazottak fizetését?

2014. 07. 10. 10:04

Az alkalmazottak fizetésének meghatározása nehezebb feladat, mint gondolnánk. A fizetés nagysága számos tényezőtől függ: a helyrajzi viszonyoktól, a munkakörtől, a kortól, a cég anyagi helyzetétől, nagyságától, működési területétől, a piaci viszonyoktól – és eközben a munkatársak között sem szerencsés ha feszültséget szül.

Ha túl alacsony összeget határozunk meg, könnyen lehet, hogy a jó munkatársak nem vállalják el a munkát, vagy amint jobb ajánlatot kapnak, elhagyják a cégünket. Ha pedig különösebb ok nélkül magas fizetést adunk, anyagi veszteség ér bennünket.

Gondold végig a stratégiádat!
Vizsgáld meg a cég anyagi helyzetét és a jövőre vonatkozó kilátásokat, várakozásokat! Ha egy ideje jól megy a vállalkozásodnak, és bővíteni szeretnél, érdemes lehet egy új, tehetséges munkaerőt megfizetned, aki remélhetőleg a munkájával és ötleteivel újabb bevételeket hozhat a cégnek.

Kérdezd meg a bérigényt!
Ha tudsz, mindenképpen légy jelen az állásinterjúkon! Attól függően, hogy valaki mennyire tapasztalt az adott munkakörben, alacsonyabb vagy magasabb fizetést érdemes adni neki. Feltétlenül kérdezd meg a jelöltet arról, hogy mekkora fizetést szeretne kapni - ezzel egyfelől a jelölt elvárásait is megtudod, másfelől azt is, hogy ő mennyire értékeli a saját munkáját.

Mennyit ér a munkája?
Azzal, hogy mennyit ér az új munkaerő munkája, neked is tisztában kell lenned. Tudd, hogy milyen pozícióban keresel munkaerőt, és hogy az más cégeknél körülbelül mekkora fizetéssel jár! Ha ezt tudod, sokkal könnyebben határozhatod meg a fizetés nagyságát.

Állíts fel skálát!
Határozd meg a céged által adott legalacsonyabb és legmagasabb összeget, és állíts fel egy rangsort az egyes munkakörök alapján. Természetesen nem könnyű a különböző munkaköröket és feladatokat összehasonlítani egymással és abból következtetéseket levonni, de sok előnnyel jár, ha ezt alaposan végezzük. Figyelj arra, hogy az azonos vagy nagyon hasonló munkakörökben ne legyen nagy eltérés a fizetések nagyságában, nehogy ellentétek feszüljenek az alkalmazottak között. Próbáld meg inkább jutalmakkal vagy béren kívüli juttatásokkal differenciálni és értékelni a munkát!

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu