Jump to content

Online pénztárgépek augusztus 31-ig

2014. 08. 02. 16:34

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogatja és teljesíthetőnek tartja az online pénztárgép átállás új, augusztus 31-i végső határidejét. Az onlinekassza.hu portál szerint lehetséges a határidő betartása, de ehhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a pénztárgép munkabizottság csütörtöki ülését követően közölte: a vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak, az átállást elmulasztó céget egymillió forintos bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és az üzlethelyiséget is bezárhatja 12 napra.

Vámos György, az OKSZ főtitkára elmondta: a szövetség támogatja a kormánynak azt a törekvését, hogy a pénztárgép átállás belátható határidőn belül lezáruljon, az új határidő a Magyar Közlönyben már megjelent.

Rámutatott: jelenleg mintegy 150 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), ami azt jelenti, hogy az átállás nagyrészt már lezajlott. A pénztárgép- forgalmazóknak elegendő kínálatuk van még a kiskasszákból hátramaradt vállalkozások számára - fűzte hozzá.

A pénztárgép munkabizottság ülésén a forgalmazók is részt vettek, és mindenki egységesen úgy ítélte meg, hogy a kiskasszák esetében teljesíthető a határidő. A nagykasszák esete annyiban más, mert nekik a meglévő számítógépes rendszerüket kell átalakítani az adóügyi ellenőrző egység beépítésével - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, hogy az adóhatóság már eddig is ellenőrizte az online átállást, amelynek során méltányosan és körültekintően járt el, csak kirívó esetekben szabott ki bírságot. Így ha egy érintett minden tőle telhetőt megtett az átállás érdekében, akkor nem bírságoltak a revizorok, egyedi problémák azonban a jövőben is előfordulhatnak.

Elmondta: lényeges segítség az online pénztárgépek üzemeltetőinek, hogy meghatározott feltételek esetében az új kassza meghibásodásakor év végéig még a régi pénztárgép is használható, például ha a szerviz nem tud cserepénztárgépet biztosítani, vagy másképpen a kereskedő nem tud működni. A szervizeknek és a pénztárgép forgalmazóknak a meghibásodott online pénztárgép átvételéről és visszaszolgáltatásáról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak.

Az onlinekassza.hu portál az új határidő kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet.

Becslések szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, mivel ennyi megrendelői igény nem teljesült - ebből 25 ezer a kiskassza. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint is lehetséges a határidő betartása.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI