Jump to content

Újabb ezermilliárd a növekedési hitelprogramra

2014. 09. 04. 17:37

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege.

A keretösszeg megemeléséről a monetáris tanács döntött, figyelembe véve 'a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet' - derült ki az MNB honlapján közzétett tájékoztatóból.

A testület arról is határozott, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-áig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt. Az MNB emlékeztetett: 2013 júniusában indította el a növekedési hitelprogramot, amelynek első két szakaszában már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez összesen 1040 milliárd forint összegben. A monetáris tanács az nhp tavaly október 1-jén elindított második szakaszának keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhető.

'Amennyiben a program végéhez közeledve a havi hitelfelvétel az elmúlt hónapokhoz hasonló szinten marad, vagy várakozásainkkal összhangban tovább növekszik, akkor a jelenlegi 500 milliárd forintos keretösszeg a 2014. december 31-ig tartó szerződéskötési időszak vége előtt kimerül' - írta közleményében a központi bank. Az MNB hozzáfűzte: egyrészt azért számít a hiteligénylések növekedésére, mert az utolsó negyedévben várható az európai uniós pályázatok kiírása, amelynek következtében 'számottevő igény jelenhet meg a vállalkozások részéről az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek iránt, amelyekhez új beruházási hitelek is kapcsolódhatnak'. Másrészt a növekedést valószínűsíti az is, hogy a hitelintézetek az utolsó negyedévre időzítették a program keretében történő hitelkiváltásokat.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI