Jump to content

Huszonkétezer kkv már lehúzta a rolót, ötezren még utcára kerülnek

2014. 10. 03. 16:25

A gazdasági helyzet a legtöbb EU-tagállamban 2013-ban is kihívások elé állította a kkv-kat. A gazdasági mutatók fellendülést jeleznek, a tendenciák ezzel szemben egyenetlenek, és nem kellően erőteljesek – derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. Magyarországon a kkv-k által teremtett hozzáadott érték, a kkv-k száma és foglalkoztatási rátája messze elmarad az uniós átlagtól, sőt a legfrissebb adatok 2008-hoz képest is mintegy 10 százaléknyi lemaradást mutatnak: 2009 és 2013 között 4 százalékkal csökkent a kkv-k száma, ami 22 ezer olyan vállalkozásnak felel meg, amely lehúzta a rolót.

Magyarország kkv-szektorának teljesítménye 2013-ig nem volt képes teljes mértékben magához térni a 2008-ban kirobbant válság okozta kezdeti sokk után. Az ágazat teljesítménye 2009 óta gyengélkedik. Az azóta eltelt időszakban valamennyi főbb mutató értéke, azaz a kkv-k száma, a foglalkoztatottság és a hozzáadott érték a 2008-as szint 90 százaléka körül ingadozik.

A vállalkozásokon belül a kkv-k száma 4 százalékkal csökkent 2009 és 2013 között, miközben több mint 22 ezer kkv megszűnt. A cégek számának csökkenése munkahelyek megszűnését is eredményezte. A kkv-k körülbelül nettó 32 500 munkahelyet építettek le 2009 és 2013 között, amely 2 százalékos csökkenésnek felel meg, míg a bruttó hozzáadott érték 6 százalékot zuhant ugyanezen időszak alatt – írja az Európai Bizottság.

A válság sokkal súlyosabb hatást gyakorolt a kkv-kra, mint a nagyobb vállalatokra. Magyarországon a problematikus területek közé tartozik a vállalkozói szellem, a készségek és innováció, a környezet és a nemzetköziesedés. A bizottság szerint ezeken a területeken Magyarország még mindig elmarad az uniós átlag mögött. Az egységes piac, a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás és a hatékony közigazgatás esetében Magyarország átlagos értéket ér el, míg az állami támogatás és közbeszerzés területén viszont az átlagnál jobban teljesít.

Magyarország folyamatos erőfeszítéseket tett az utóbbi években üzleti környezetének javítására: 2013 és 2014 között a vállalkozói szellem és a hatékony közigazgatás területén volt megfigyelhető a legintenzívebb szakpolitikai tevékenység és a legnagyobb számú új intézkedés a jelentés szerint. Ugyanakkor említésre érdemes a közbeszerzési törvény módosítása.

A jövőbeli kilátások tekintetében a magyar gazdaság növekedési potenciáljának javulása várható, de csak mérsékelt mértékben. Ez nagyrészt a magas közigazgatási terheknek, a szabályozás kiszámíthatatlanságának és a főbb, nem kereskedelemképes szektorokban megfigyelhető korlátozott versenynek tulajdonítható. E szerkezeti kihívások mellett a magyar kkv-szektorban a következő két évben sem várható jelentős növekedés.

Az Európai Bizottság kiemeli, hogy az előrejelzése alapján a hozzáadott érték 2015-ig a 2013-as szinten marad, továbbá a kkv-k számának 1 százalékos csökkenése várható, valamint a kkv-k foglalkoztatása megközelítőleg 2 százalékkal csökken, amely több mint 5 300 munkahelynek felel meg. Pozitív fejlemény, hogy a mikrovállalkozások várhatóan jobban teljesítenek a kis- és középvállalkozásoknál.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG.hu