Jump to content

3,2 százalékkal nőtt a GDP

2014. 11. 14. 13:09

Az elemzők várakozását túlszárnyalva 3,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, a korábbi 0,8 illetve 0,9 százalékot követően.

A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a mezőgazdaság jobb teljesítményt nyújt a vártnál idén, és jelentős növekedést mutat az ipar és az építőipar is. Az előző negyedévhez képest - amikor 3,9 százalékos növekedést mértek - némi lassulás következett be, amiben szerepet játszhatott az autóipar augusztusi lassulása, és a német gazdaság teljesítményének lanyhulása is - tette hozzá.

Az idén az első negyedévben a nyers adatok szerint 3,7 százalékkal, a másodikban nyolcéves rekordot mutatva, 3,9 százalékkal emelkedett a GDP az előző év azonos időszakához képest, a harmadik negyedévben sorozatban már hatodik negyedéve mutatott éves összevetésű növekedést.

Tavaly a harmadik negyedévben 2,1 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint, a nyers mutató 2,2 százalék volt.

A harmadik negyedéves részletes adatokat december 3-án teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a pénteken közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az előzetes számoktól.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI