Jump to content

Kiterjesztik a fordított áfát

2014. 11. 18. 09:04

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a módosítás bezárja a szektorban az áfamegkerülést lehetővé tevő kiskaput. Számításai szerint jelenleg ezen területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be, viszont ha fordított áfát vezetnek be, akkor ez nem lehetséges, mivel közvetlenül a megrendelőnek kell fizetni. A kormánypárti politikus azt is jelezte: egy uniós irányelv ugyanakkor rögzíti, hogy milyen területeken lehet az áfa szokásos fizetési módját megváltoztatni. Van azonban lehetőség arra, hogy a tagállamok egyéni derogációt kérjenek, amennyiben jelentős áfamegkerülési utakat szeretnének lezárni - tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve: erre felkérték a kormányt.

A Fidesz alelnöke reményének adott hangot, hogy az unió támogatja a kezdeményezést. "Rendkívül furcsa helyzetet, hogy egyrészt szapul bennünket, hogy tegyünk valamit, majd amikor tenni szeretnénk, (...) akkor nem támogatja" - fogalmazott. Párttársa, Szatmáry Kristóf arról számolt be: a fordított áfázás intézménye az elmúlt időszakban bizonyította, hogy képes megtisztítani a piacot. Kitért arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál az utóbbi időszak legnagyobb visszaélései a munkaerő-kölcsönzéshez kötődtek, amely terület 250 ezer ember foglalkoztatását végzi.

Kósa Lajos kérdésre elmondta: nincs veszélyben a költségvetés bevételi oldala adóügyben, mert noha a távközlési adó kiterjesztése 20 milliárd forintot jelentett volna, a fordított áfázás hoz 35-öt. Keresik a további lehetőségeket és vizsgálják a fordított áfa kiterjesztésének további lehetőségét a sertés- és tejágazatban. Leszögezte azt is: a családok adóterhelése lényegében nem változik jövőre. Szatmáry Kristóf hozzátette: jövőre leginkább a bankok elszámoltatása befolyásolja a családok életét, több pénz marad náluk. A kormánypárti politikusokat kérdezték a hétfő esti tüntetésről is.


Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos