Jump to content

Több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2014. 12. 03. 12:57

Októberben 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, a szeptemberi 4,5 százalékos növekedés után - jelentette az első becslés alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiigazítatlan index szintén 5,2 százalékos emelkedést jelez.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,7 százalékkal volt magasabb októberben az egy évvel korábbinál. A forgalom szeptemberben 2,4 százalékkal bővült, augusztusban pedig 1,6 százalékos visszaesést mért a KSH.

A nem élelmiszer jellegű cikkek eladása éves összevetésben 6,6 százalékos növekedést ért el az év tizedik hónapjában, a szeptemberi 5,9 és az augusztusi 6,8 százalékos bővülés után.

Az üzemanyag-fogyasztás 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a szeptemberi 7,6 és az augusztusi 4,3 százalékos éves összevetésű növekedés után.

Az idén az első tíz hónapban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató szintén 5,1 százalékos növekedést mutat.

A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az első fél évben nem összehasonlíthatók az élelmiszerforgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatai.

Így január-októberben az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal nőtt.

A módszertani torzítás nem érinti viszont a nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyag-fogyasztás forgalmát, amelyek egyaránt 5,1 százalékkal emelkedtek.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI