Jump to content

Megveszi az állam a Budapest Bankot

2014. 12. 05. 11:01

Az állam megveszi a Budapest Bankot, az erről szóló előszerződést a magyar kormány csütörtökön írta alá a tulajdonos GE-vel; az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön rendkívüli tájékoztatón a Parlamentben.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Hozzátette, hogy az előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja. A vételárat az átvilágítás után határozzák meg.

Ismertette: a Budapest Bank az ország nyolcadik legnagyobb hitelintézete a mérlegfőösszege alapján, igen erős a bank a lakossági hitelezésben, és a kis- és középvállalati finanszírozásban, illetve a hitelkártya-üzletágban.
A Budapest Bank jövőjéről ugyan csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet a hitelintézet, akárcsak az MKB - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni. Az MTI kérdésére azt válaszolta: a hazai bankrendszernek többségének magyar tulajdonban kell lennie, ez a kívánatos, ezt a miniszterelnök is többször kifejtette. 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank - az MKB és a BB - megvásárlásával teljesült - emelte ki a miniszter.

Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartotta annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val. Elmondta: lehet a két bankból egy jó bankot csinálni, az is lehet, hogy hosszú távon érdemes külön megtartani ezt a két pénzintézetet, erről majd a kormány a megfelelő időben döntést fog hozni.

Egy kérdésre elmondta: a Budapest Bank alapvetően egy jó bank, azt várja el az állam, hogy a bank hozzon profitot a magyar államnak, a magyar adófizetőknek. Nincs arra különösebb ok, hogy a magyar állam, a magyar kormány képviselője "belepiszkáljon a bank működésébe" - emelte ki, hozzátéve, hogy a Budapest Bank összevetve más bankokkal, viszonylag magas költségszinttel működik.

"Most ott tartunk, átvettük ezt a bankot, és ezzel hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése, a vállalkozások és a gazdaság hitelezése stabilabb lábra álljon" - hangsúlyozta Varga Mihály.
A vasárnapi pihenőnappal kacsolatos kérdésre azt válaszolta: a kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést. Mivel azonban a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI