Jump to content

A bankrendszer nem segítette a kkv-szektort

2014. 12. 11. 15:54

A bankrendszer a válság előtt nem épített erős kkv-gerincet az országnak, pedig egy egészséges gazdaság működéséhez ez elengedhetetlen lenne - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér megyei szervezete szerdai gyűlésén.

Balog Ádám A Magyar Nemzeti Bank jövőképe a magyar bankszektorról című előadásában kiemelte: a válság előtti időben túl sok bank lett az országban, jelentős profitelvárásokkal. Versenyt kerestek, amit a jelzáloghitelezésben találtak meg, a túlzott kockázati verseny pedig rossz hitelezési gyakorlatot eredményezett.

Emlékeztetett arra, hogy az eleinte 30 százalékos banki finanszírozási részarány az évek alatt esetenként 70 százalék fölé is emelkedett, miközben az átlagos futamidő is folyamatosan nőtt. Ezek együttesen rendkívül kockázatos pénzkihelyezéseket hoztak, de multinacionális vállalatokat és a nagy cégeket nem finanszíroztak, szinte kizárólag „a háztartások kerültek célkeresztjükbe" - mutatott rá.

Ismertetése szerint a lakossági devizahitel-állomány huszonkétszeresére nőtt néhány év alatt, a vállalati hitelek csak kis mértékben emelkedtek, utóbbiak többsége pedig projekthitel volt. Az alelnök problémának nevezte a vállalati szektor hitelezésének elmaradását, mivel a kis- és középvállalkozások nem tudtak fejlődni, megerősödni ebben az időszakban. Márpedig erős gazdaságnak létfeltétele az erős vállalkozói réteg - szögezte le.

Balog Ádám jelezte, hogy az MNB célja egy egészséges bankrendszer kialakítása, amely a fenntartható fejlődést támogatja.

Az elérendő célok között említette, hogy a bankrendszer legyen versengő, önfinanszírozó, hatékony, innovatív, átlátható és felelős, likvid és tőkeerős, továbbá támogassa a növekedést és egészséges lakossági hitelezést folytasson.

A célok elérése érdekében tett jegybanki lépések közé sorolta a kereskedelmi bankok belföldi finanszírozását ösztönző önfinanszírozási programot, a nem teljesítő, elsősorban vállalati hitelállomány mérséklését, valamint a lakossági devizahitelek kivezetése során végzett tevékenységüket.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI