Jump to content

Tilos az élelmiszer-házhozszállítás is vasárnap

2015. 01. 06. 13:30

Az NGM pontosította a vasárnapi zárva tartás tilalmát, ami az online megrendelt áruk kiszállítására is vonatkozik. Azt nem tudni, hogy a kisboltok kiszállíthatnak-e.

Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium az Index cikkére reagálva. A portál korábban arról írt, hogy részben a házhoz szállítás erősítésével, részben pedig franchise-hálózatba történő átszerveződéssel vehetik fel a kesztyűt az üzletláncok.

A szaktárca szerint ennek oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon - fogalmaz a minisztérium.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Napi.hu