Jump to content

Javuló üzleti várakozások a kkv-szektorban

2015. 02. 06. 12:19

Ismét növekvő tendenciát jelez 2015 első negyedévében az üzleti bizalom szintje a hazai kis- és középvállalati (kkv) szektorban az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) a januári adatfelvétel alapján.

Felmérésük szerint a KKV Körkép Konjunktúramutatója az októberi, illetve az egy évvel korábbi, 2014. januári 9 pontról 16 pontra emelkedett.

A Bizonytalansági Mutató stagnál, 35 ponton áll, 1 ponttal alulmúlva az októberi értéket. A jelenlegi 35 pontos szint kis mértékben magasabb az egy évvel ezelőtti, 2014 januári 33 pontnál, de elmarad a két évvel korábbi 2013 januári 41 pont értéktől - közölte az MKIK GVI.

A kutatók szerint a KKV Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a várakozások javultak, ezt mutatja a beruházási aktivitás 26 pontos, a kapacitáskihasználás 12 pontos, az üzleti helyzet 8 pontos, a termelési szint 8 pontos és a létszám 6 pontos növekedése.

A jelenlegi helyzetre vonatkozó részmutatók, köztük a rendelésállomány, a termelési szint, valamint a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a jelenlegi jövedelmezőség értéke 8 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest - olvasható a kutatásban.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI