Jump to content

Kartellezhettek az akkumulátorokkal üzletelők

2015. 03. 11. 17:18

Versenyfelügyeleti eljárást indított hét vállalkozással szemben, előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden, mert a gyanú szerint 2013-tól kezdve egyeztetéseket folytattak a savas ólom akkumulátorok hazai begyűjtési piacának felosztásáról.

A GVH szerdai közleménye szerint az Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a FE-GROUP Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a Jász-Plasztik Kft., az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyag-hasznosító Zrt., az Észak-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt., az Akkucity Akkumulátor és Akkumulátorhulladék Kereskedelmi Kft., valamint a Ventum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. esetében indítottak versenyfelügyeleti eljárást.

Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény, és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit - közölte a GVH.
Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára.

A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.
A GVH hangsúlyozta: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, illetve a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely az ügy bonyolultságától függően két alkalommal, hat-hat hónappal meghosszabbítható - áll a közleményben.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI