Jump to content

Varga: Csökkenhet az áfa-kulcs

2015. 03. 20. 17:20

Varga Mihály szerint megérett a helyzet arra, hogy a hitelminősítők felminősítsék Magyarországot, az elmúlt években ugyanis a folyó fizetési mérleg masszív többletet mutat, az államháztartási hiány évek óta 3 százalék alatt van, az ország növekedésében pozitív változás következett be, és a foglalkoztatás is folyamatosan bővül.

A HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által rendezett XVI. Pénzügyi Csúcstalálkozón Varga Mihály azt is megemlítette, hogy a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban az egyszámjegyű szja mellett az áfa 27 százalékos kulcsa is csökkenhet.

A kormány egyelőre nem változtat az idei 2,5 százalékos növekedési prognózisán - mondta a miniszter, ugyanakkor hozzátette, hogy a tartósan alacsony olajárak segítik a magyar gazdasági növekedést, és akár fél százalékponttal is "eltéríthetik" az előzetesen várt ütemtől. A kormány szeretné a társasági adó mostani két kulcsát közelíteni, és 10 százalékra kellene a szintjét mérsékelni - közölte a miniszter.

Varga Mihály megismételte, hogy a kormánynak továbbra is kiemelt célja a gazdasági növekedés ösztönzése, és azt is szeretné elérni, hogy a magyarországi bankok jelentősen bővítsék a hitelezésüket. Részben ezt a célt szolgálta az a megállapodás, amelyet a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) február elején aláírt, és az is, hogy a bankadó mértéke csökkenni fog a jövőben - jelezte a miniszter. Az is kedvező, hogy az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi bank már bejelentette, a következő években 550 millió euróval akarja növelni hazai hitelezési kapacitását - mondta Varga Mihály.

Rámutatott: a következő három évben a kormány a tulajdonába kerülő bankokat szakmai elvek alapján reorganizálja, de a magyar állam nem kívánja tartósan a tulajdonában tartani ezeket a hitelintézeteket. Azt követően, hogy a pénzintézetek működése stabillá és fenntarthatóan nyereségessé válik, a piaci szereplők számára értékesíti őket.

A miniszter kiemelte: a kormány célja továbbra is a stabil gazdasági növekedés fenntartása, az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentése, sőt a következő években a kormány a nulla százalékos költségvetési deficitet is el szeretné érni. Varga Mihály kockázatokat is említett, így például az orosz-ukrán válságnak a külkereskedelem teljesítményére gyakorolt negatív hatását.


Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos