Jump to content

A NAV hajtja be a kamarai hozzájárulást

2015. 04. 24. 11:10

Az évente 5 ezer forintos kamarai hozzájárulás befizetési határideje március 31-én lejárt, elmulasztása viszont köztartozásnak minősül, amit a Nemzet Adó- és Vámhivatal fog behajtani. Április közepéig 1,37 milliárd forint érkezett be a területi kamarákhoz. Tavaly összesen 2,83 milliárd forint folyt be, ami tíz százalékkal több, mint egy évvel korábban, amikor összesen 2,55 milliárd forintból gazdálkodhattak a képviseletek.

A vállalkozások jelentős tartozást halmoztak fel, csak a fővárosban több tízezer cég maradt el a fizetéssel. Ez köztartozásnak minősül, behajtására az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely az elmaradás mértékétől függően akár több tízezer forint plusz terhet is jelenthet a cégeknek. Folyamatosan keresik a nem fizetőket, ez azonban a megszűnések, felszámolási eljárások sokasága miatt nehéz és hosszadalmas feladat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kezdeményezett behajtási eljárások 90 százaléka eredményes - írja a Világgazdaság.

Tavaly összesen 41 ezer esetben kérték fel kamarai hozzájárulások behajtására a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, erről itt ítunk bővebben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a hozzájárulások tizedéből gazdálkodhat: a tavalyi 283 millió forintból felépítettek egy nyilvános adatbázist, ami az üzleti forgalom biztonságát növeli, és ebből az összegből finanszírozták a kamarai regisztrációs szoftver működtetését, fejlesztését, valamint az ehhez szükséges adatvásárlásokat is. A területi kamaráknál térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatások közül kettőt – a pályázatfigyelést és az üzleti partnerközvetítést – szintén az MKIK biztosít, emellett az országos szervezet üzemelteti az országos vásárnaptárt, a kamarai rendezvénynaptárt és a jogszabályfigyelő adatbázist.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához (BKIK) 2013-ban mintegy 144 ezer vállalkozástól közel 720 millió forint folyt be, tavaly pedig 140 ezer cég 700 millió forint összegű hozzájárulást fizetett, ami a kamara teljes bevételének 40 százaléka. A szervezet vezetői tevékenységüket társadalmi munkában látják el, azért semmilyen bérezésben nem részesülnek.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Profit7.hu