Jump to content

Hatalmas könnyítés jön a cégeknek

2015. 05. 18. 10:19

Körülbelül húszezer cég juthat nem várt anyagi támogatáshoz a következő évi adócsomag egyik új megoldásával. A módszer lényege szerint az állam nem fizettetné ki a cégekkel az adott évi adót, hanem kamatmentes kölcsönbe adná nekik.

Komoly, akár milliós összeggel is támogathatja a közkassza a gyorsan fejlődő cégeket egy új adólehetőség révén. A növekedési adóhitel elnevezésű módszer a kamatmentes kölcsön egy sajátos formáját kínálja a legdinamikusabb cégeknek – mondta a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára.

Pankucsi Zoltán szerint az állam ugyanis a legnagyobb fejlődést felmutató vállalkozásoknál hagyja az adót, az összeget csak később, részletekben kell befizetni. A társaságoknál maradó pénzt az érintettek olyan lépésekre fordíthatják, amelyek megalapozhatják további növekedésüket. Mód nyílhat ezzel új termékek kifejlesztésére, terjeszkedésre és újabb munkahelyek létrehozására is – vélekedett a tárca szakembere.

Lényeges, hogy a növekedési adóhitelt már az idei esztendő után fizetendő közteher kapcsán is igényelhetik a cégek, ha az Országgyűlés a következő hetekben megszavazza a 2016-os adócsomagot. A lehetőséggel egyébként azok a vállalkozások élhetnek, amelyek egyik évről a másikra megötszörözik adózás előtti eredményüket.

Amennyiben például a vállalkozás tavaly egymillió forintos eredményt ért el, úgy már akkor alkalmazhatja az új szabályokat, ha az idei gazdasági év végén hatmilliót mutat az adófizetés előtti eredménye. Ebben az esetben az ötmilliós többlet után befizetendő társasági adót nem kell azonnal átutalni: a közterhet két év alatt, nyolc egyenlő részletben kéri csak el a kincstár. A lehetőségért nyilatkozatot kell benyújtani az adóhatósághoz, a beadvány pedig akkor lehet sikeres, ha a társaság legalább három éve működik, és ez idő alatt nem esett át például átalakuláson.

A helyettes államtitkár szerint az adóhitel nemcsak a gazdasági növekedést segítheti, hanem szerepet játszhat a feketézés visszaszorításában is. A megoldás – a tárca számítása szerint – cégek nagyobb csoportja számára is csábító lehet. Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy az eredmény megötszörözésére évente húszezer vállalkozás lehet képes.


Sikerescég.hu/Napi Gazdaság

Fotó: FreeDigitalPhotos