Jump to content

Belesne a vállalkozások számláiba is a NAV

2015. 07. 31. 18:24

A kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázórendszereit is az adóhivatalhoz. Az egyik legnagyobb csapást ezzel együtt is a hatóság működésének átalakítása mérheti az illegális szférára.

Nyolc év lemaradását kellett rövid úton ledolgozni, s az adatok szerint ez jórészt sikerült – értékelte Pankucsi Zoltán a szaktárca adóügyi helyettes államtitkára a feketegazdaság visszaszorításáért az elmúlt öt évben meghozott kormányzati intézkedések eredményeit. – Annak idején szinte bárki alapíthatott céget, így komoly tér nyílt az úgynevezett láncolatos áfacsalások elkövetői előtt, miközben az adóhatóságnak nem volt megfelelő eszköze arra, hogy alaposan szemügyre vegye a kiskereskedelem egyes szereplőinek működését.

Az államtitkár szerint a kormányzat a feketegazdaság visszaszorításáért újabb, talán az eddigieknél is nagyobb léptékű megoldásokon dolgozik. – Szakembereink egy ideje már elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal. A módszer lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását – nyomatékosította a helyettes államtitkár.

Komoly reményeket fűz a kormányzat a hatóság működésének átalakításához is. Pankucsi Zoltán szavaiból kiderült: az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény pedig alapvető változásokat hoz majd. Az adóhivatal a jövőben például éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között.

Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak – közölte a helyettes államtitkár. Az államnak ugyanis – folytatta – garantálnia kell, hogy a legális keretek közt működő vállalkozások ne szenvedjenek hátrányt akkor, ha betartják a szabályokat, megfizetik az adót.

A kormányzat új időszámítást szeretne elindítani – szögezte le Pankucsi Zoltán. A tervek – mint mondta – olyan körülmények kialakításáról szólnak, amelyek a jogkövető cégeket, magánszemélyeket jutalmazzák. Azok kerülhetnek tehát jobb helyzetbe, akik részt vállalnak a gazdaság fejlesztésében, a közös terhek viselésében.

Sikerescég.hu/Napi Gazdaság

Fotó: FreeDigitalPhotos