Jump to content

Hogyan kerülhető el a vám- vagy adófizetés netes vásárlásnál?

2017. 08. 07. 16:56


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy tájékoztató kiadványt állított össze az internetes kereskedelemmel kapcsolatban. A tájákoztató összesíti a legfontosabb tudnivalókat, hogy például online rendelésnél mire érdemes figyelni, hogy biztosan ne keletkezzen vám vagy adófizetési kötelezettségünk.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy a megrendelt terméket gyakran nem abban az országban adják fel, ahol a webáruházat üzemeltetik, így az internetről történő vásárlás esetén elképzelhető, hogy vámot kell a megrendelt áru után fizetni. Ez akkor történhet meg, ha egy EU-ból vásárolt termék gyártási, raktározási helye az EU-n kívüli országban van. Erről a rendeléskor mindenképp érdemes tájékozódni!

Az EU-n belüli tagállamból rendelt áruk esetében, bár a Magyarországra történő árubehozatalhoz nem kapcsolódik vámeljárás és az árubehozatal nincs alapvetően korlávozva, de bizonyos áruk esetében a behozatal speciális engedélyhez, igazoláshoz kötött.

Ebben az esetben kell vámot és/vagy áfát fizetni

Az interneten rendelt termékek 22 euró értékig vámmentesek, 22-150 euró között vámmentes a megrendelt áru - kivéve, ha alkoholtartalmú termékről, parfümökről és kölnivizekről, illetve dohány vagy dohánytermékekről van szó -, de áfát kell fizetni rá, 150 euró felett pedig vám- is és áfakötelezettség is van.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha

  • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
  • ismert az áru valós értéke,
  • a címzett beazonosítható.

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésre állnak a posta megindítja a vámeljárást. A NAV megvizsgálja és eldönti, elfogadja vagy elutasítja. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek.

További hasznos információt olvashat az összefoglaló kiadványban, melyet ITT érhet el.

(Forrás: penzugyguru.hu; nav.gov.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)