Jump to content

A katások hitelkérelmét is befogadják a bankok

2017. 08. 29. 14:21

A banki verseny és a konstrukció népszerűsége miatt immár a bankok is befogadják a katás jövedelemmel rendelkező magánszemélyek hitelkérelmeit.

A katás vállalkozókat ezidáig meglehetősen óvatosan kezelték a pénzintézetek: a legtöbb bank nem vagy csak egyedi elbírálás alapján volt hajlandó foglalkozni azokkal a magánszemélyekkel, akik katás vállalkozásból származó jövedelmmel rendelkeznek.

A vg.hu körkérdésére egyedül a Budapest Banknál jelezték, hogy a katás jövedelemigazolással rendelkezők esetében egyedi döntés kérdése a bank kötelezettségvállalása, a többi hitelintézet befogadja a hitelkérelmeket, az ügyfél jövedelmét pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a magánszemély számára kiállított előző évi jövedelemigazolás alapján számítják.

A jövedelemigazolás mellett fontos a köztartozás-mentesség igazolása is, emellett például az FHB-nál olyan bankszámlakivonatot is kérnek, amelyben szerepel a kata megfizetése, sőt náluk – és az OTP-nél – még az árbevételről is pontos képet adó katás adóbevallást is csatolni kell. Az FHB ezenfelül bizonyos esetekben nyilatkoztatja is az ügyfelet a jövedelemszerző tevékenységről.

A banki válaszokból úgy tűnik, a katás vállalkozóknak még mindig kevesebb dokumentációt kell benyújtaniuk, ha magánszemélyként akarnak kölcsönt felvenni, mint hogyha a vállalkozás számára igényelnének beruházási vagy egyéb hitelt.

Minden esetre hitelfelvétel előtt tájékozódjon, hogy mely banknál milyen feltételekhez és dokumentumokhoz kötött az ügyintézés.

(Forrás: penzugyguru.hu; vg.hu; kép: pixabay.com)