Jump to content

Kockázati tőkealap a közép-magyarországi kkv-k felzárkóztatására

2017. 10. 30. 15:20


A szeptemberben elindított Irinyi II. Kockázati Tőkealap az első olyan tőkeprogram Magyarországon, amely célként tűzte ki a magyar kis- és középvállalkozások Ipar 4.0-ás fejlesztéseinek finanszírozását - adott tájékoztatást Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Hozzátette: az új tőkealap hiánypótló megoldás a hazai ipari cégek felzárkóztatására.

A közép-magyarországi ipari cégek együttesen 8 milliárd forint értékben igényelhetnek tőkeforrást a tőkealaptól olyan beruházásokhoz, amelyek elősegítik a termelésük digitalizálását, kiberfizikai rendszerek felállítását és üzemeltetését, illetve a gyártási folyamataik hatékonyságának növelését. A tőkealap célja, hogy olyan hazai beszállító kkv-kat állítson növekedési pályára, amelyek képesek lesznek kielégíteni a negyedik ipari forradalom keltette új és megváltozott igényeket - ismertette az államtitkár.

Az Ipar 4.0-ás fejlesztéseket végrehajtó cégek már rövid távon is csökkenteni tudják a termelési és logisztikai folyamatokhoz szükséges időt, képesek javítani eszközeik kihasználtságát, növelni tudják termékeik minőségét, és könnyebben képesek reagálni a digitális világban mozgó megrendelők keresleti elvárásaira - fűzte hozzá.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a hazai beszállító cégeknek amellett, hogy a felzárkózáshoz és a digitális megoldások implementálásához meg kell szerezniük a szükséges tudást és tapasztalatot, sokuk számára a tőkeforrásokhoz való hozzájutás is kihívást jelent. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőkebefektetések révén a vállalkozások olyan stratégiai és operatív változásokat képesek elindítani, amelyek hosszú távon is meg tudják határozni növekedési képességüket, illetve beszállítói pozíciójukat, idézte az NGM közleménye az elnök-vezérigazgatót.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)